BROEKLIN

Circulaire werkwinkelwijk in Machelen

BROEKLIN is een circulaire werkwinkelwijk in Machelen, ontworpen door professor en architect Alexander D'Hooghe, samen met zijn team van ORG Permanent Modernity. BROEKLIN verwijst naar de oorspronkelijke naam van het gebied 'Broek' in Machelen. Dankzij een intensief en boeiend traject van cocreatie met alle betrokken partijen in de regio, zal BROEKLIN een nieuwe toekomst geven aan een voormalige industriezone in een gebied met grootstedelijke uitdagingen. De naam verwijst daarom ook naar het bekende Brooklyn. Het New Yorkse stadsdeel heeft eveneens een rijke industriële geschiedenis, en groeide na het wegtrekken van de industrie uit tot een bruisende stadswijk voor zijn diverse bevolking. 

 

Wat is BROEKLIN nu precies? De omschrijving 'circulaire werkwinkelwijk' omvat eigenlijk het volledige project. Het is een plek om te werken, te winkelen en te ontspannen zoals je in een stadswijk doet. Omdat er zowel productie plaatsvindt (maakwinkels, KMO-units, ...) als consumptie, zetten we heel erg in op een korte keten economie. BROEKLIN faciliteert voluit de circulaire economie, waar afvalstoffen van de ene KMO de ideale grondstof zijn voor de andere. Ook de aanwezigheid van stadslandbouw op de site biedt veel mogelijkheden om een korte keten te stimuleren.

De grote, moderne en flexibele hallen bieden ook oneindig veel mogelijkheden om verschillende functies met elkaar te combineren of in contact te brengen. Er is plaats voor kleine en grote productie van KMO's, net als voor winkels die producten maken, afwerken of het maakaspect tonen. Met de aanwezigheid van opleidingscentra zet BROEKLIN in op de opleiding van laag- en hooggeschoolden. De samenwerking met A Seat At The Table is daar reeds een heel concreet voorbeeld van.

De grote stadshallen passen perfect in het industriële landschap van de Noordelijke kanaalzone. Maar geen stadswijk zonder groen. Véél groen. Landschapsarchitect Bas Smets staat in voor het ontwerp van het grote BROEKLIN-park en trekt het landschap zelfs door tot in de hallen. Zo beslaat het landschap uiteindelijk bijna de helft van de totale oppervlakte van de site. 

 

Tot slot zorgt het Huis voor de Kunsten in BROEKLIN voor een experimentele omgeving voor verschillende kunstvormen. Het zal onder meer voor Brussels Philharmonic een aanvulling bieden op zijn bestaande accommodatie in Flagey.

ORG_BKLN_EXT_02_PARC2_edited.jpg

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

©2020 by UPLACE